Κορονοϊός: Μετρημένη αισιοδοξία από την μείωση των κρουσμάτων – Εκμηδενίστηκαν οι διαθέσιμες ΜΕΘ

Κορονοϊός: Μετρημένη αισιοδοξία από την μείωση των κρουσμάτων – Εκμηδενίστηκαν οι διαθέσιμες ΜΕΘ

Χωρίς διαθέσιμα κρεβάτια στις εντατικές για ΜΕΘ βρίσκεται πλέον το ΕΣΥ, με τις υγειονομικές αρχές να αισιοδοξούν ότι η μείωση των κρουσμάτων θα μειώσει τις πιέσεις στο ΕΣΥ.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 εβδομάδων καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματα κορονοϊού χθες, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι το 4ο κύμα της επιδημίας έχει πλέον ήδη κορυφωθεί και κινείται πτωτικά. Χθες βέβαια σημειώθηκε σημαντική αύξηση διασωληνωμένων ασθενών οι οποίες μάλιστα οδήγησαν στο εκμηδενισμό των υπαρχουσών κλινών ΜΕΘ covid.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κυβέρνησης πλέον οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού αποτελούν το 99,6% του συνόλου των σχετικών κλινών. Πάνω από 100 διασωληνωμένοι δε, βρίσκονται εκτός εντατικών και δυστυχώς αυτή η κατάσταση αυξάνει το ρίσκο για τη ζωή τους.

Να επισημάνουμε ότι μόνο στις 4 πρώτες μέρες του Νοεμβρίου έγιναν 1758 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ κατά το πρώτο 5θήμεερο κατέληξαν 438 συμπολίτες μας, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος.

Για μερικές μέρες θα υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, όμως με βάση τα σημερινά δεδομένα και την μη επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον, η πίεση αυτή θα αρχίσει να υποχωρεί. Ήδη ο ημερήσιος μέσος όρος 7ημέρου νέων κρουσμάτων έπεσε κάτω από τις 6 χιλιάδες και αν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα έχουμε σημαντικά χαμηλότερες νοσήσεις με covid.

Χριστούγεννα με περιορισμούς

Πάντως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα ημερήσια 4.000-5.000 κρούσματα κορονοϊού δεν είναι λίγα. Μέχρι να πετύχουμε ενισχυμένη ανοσία με τα εμβόλια, θα έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό αυτόν που θα χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας.

Σύμφωνα με το καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, με τη διασπορά που έχει προηγηθεί θα έχουμε αυξημένους θανάτους, διασωληνώσεις και νοσηλεία σε ΜΕΘ, τουλάχιστον για 2 εβδομάδες ακόμα, άρα θα έχουμε πολύ μεγάλη πίεση,

Όπως δήλωσε χθες στο ΣΚΑΪ θα έχουμε «Χριστούγεννα με περιορισμούς», ενώ είναι προφανής, σημείωσε, η αναγκαιότητα για εμβολιασμούς, ειδικά στους άνω των 60 με μεγάλη νόσηση και θάνατο καθώς από αυτούς το σύστημα υγείας πιέζεται, αλλά και στις μικρότερες ηλικίες για να πετύχουμε το ανοσιακό τείχος.

«Κάνοντας και την 3η δόση δημιουργούμε τέτοιο ανοσιακό τείχος που μπορεί να παρακάμψει τις δυσκολίες του ιού, και να παρακάμψουμε όχι τόσο τη μετάδοση, όσο τη σοβαρή νόσηση και τη διασπορά του» εξήγησε. Η γρήγορη πρόσβαση στο νοσοκομείο είναι πολύ κρίσιμη υπογράμμισε ακόμα ο Χαράλαμπος Γώγος, με αφορμή και τον τραγικό θάνατο 14χρονου κοριτσιού στη Λαμία.

Το στέλεχος Όμικρον αποτελεί παραλλαγή ανησυχίας, καθώς έχει δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης στα κύτταρα, άρα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και πιθανής ανοσιακής διαφυγής, δηλαδή να μην αναγνωρίζει αντισώματα από προηγούμενη λοίμωξη η από εμβολιασμό εξήγησε ο καθηγητής.

Διευκρίνισε πάντως ότι παρόμοια χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής είχαν και το στέλεχος Βήτα και το Δέλτα, αλλά υπήρχε πάρα πολύ καλή κάλυψη από τα εμβόλια. «Το ίδιο πιστεύουμε να συμβεί και για την Όμικρον» τόνισε.