Κορονοϊός: Πρόβλεψη για 5000 κρούσματα στα μέσα Νοέμβρη – Νέα μέτρα από Τετάρτη

Κορονοϊός: Πρόβλεψη για 5000 κρούσματα στα μέσα Νοέμβρη – Νέα μέτρα από Τετάρτη

Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα μας είναι τέτοια που πλέον οι προβλέψεις για 5.000 κρούσματα την ημέρα φαίνονται απολύτως ρεαλιστικές. Την Τετάρτη η σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας – Ποια μέτρα εξετάζονται για τους ανεμβολίαστους.

Iδιαίτερα προβληματισμένη ως προς την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού στη χώρα μας εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα μετά και το χθεσινό ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου οδηγεί την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στο να εισηγηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην κυβέρνηση τη λήψη νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων οι περαιτέρω περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους σε μεικτούς και ανοιχτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Την ανάγκη ανάσχεσης του πανδημικού κύματος του κορονοϊού επισήμανε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ζητώντας επέκταση των τεστ, με διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ ακόμα στους εμβολιασμένους.

«Ένα μικρό ποσοστό 10 με 12% που έχει εμβολιαστεί μπορεί να έχει κολλήσει, και δε θα νοσήσουν βαριά επειδή ακριβώς είναι εμβολιασμένοι θα είναι ασυμπτωματικοί και θα κολλάνε» εξήγησε ο καθηγητής.

Όπως διευκρίνισε μιλάει για δωρεάν σελφ τεστ που θα πληρώνει ο εργοδότης ή η πολιτεία, καθώς είναι άδικο να το πληρώσει ο εμβολιασμένος. «Μια φόρα την εβδομάδα φτάνει» αποσαφήνισε μιλώντας στον ΣΚΑϊ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Tα δύσκολα είναι μπροστά μας, αν δεν κάνουμε κάτι να σταματήσουμε αυτή την αυξητική πορεία περιμένω ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος να είναι γύρω στα 3.600 κρούσματα, είναι μεγάλος αριθμός (…), ωστόσο ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα» προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Αυτό, συνέχισε, σημαίνει συνεχή αυξητική πορεία η οποία πρέπει να αναχαιτιστεί ανεξάρτητα από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού. «Ακόμα κι αύριο 4 εκατ. να εμβολιαστούν μέχρι να αποκτήσουν ανοσία θα περάσει ένας μηνάς» τόνισε δε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, το «καμπανάκι» είναι τα κρούσματα οι θάνατοι και η πίεση στο ΕΣΥ. «Ειδικά στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία της πόλης έχουμε διαθέσιμες μόνο 3 με 4 κλίνες ΜΕΘ, κι αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, καθώς και διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ» είπε μάλιστα.

Τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό πόρτα – πόρτα από «τον παπά και το γιατρό του χωριού». Για τα καθημερινά μηνύματα στο κινητό με προτροπές εμβολιασμού σχολίασε «πιστεύω ότι θα εκνευρίσουν, αλλά δεν κάνει κακό να δοκιμάσουμε».

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται για τους ανεμβολίαστους

Δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη, εξετάζοντας τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την λήψη περαιτέρω μέτρων.

Τι συζητείται:

  • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να κάνουν δύο (2) rapid test κάθε βδομάδα, με δικά τους έξοδα.
  • Περαιτέρω περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους και την παρουσία τους σε μεικτούς και ανοιχτούς χώρους σε μπαρ και εστιατόρια.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν σκέψεις για αυστηροποίηση των μέτρων στην εστίαση και την ψυχαγωγία με περισσότερους ελέγχους και επιβολή “τσουχτερών” προστίμων στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν μεριμνούν να κάνουν έλεγχο στο κατάστημά τους κατά την είσοδο των πολιτών σε αυτό.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εξετάζει το διαχωρισμό περιοχών ανά επικινδυνότητα και υποχρεωτική χρήση μάσκας, ούτε μέτρα που θα περιόριζαν τα δικαιώματα των εμβολιασμένων στη διασκέδαση.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε αφήσει σε δηλώσεις του ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση θα συζητηθεί το εν λόγω μέτρο για τους εργαζόμενους της εστίασης και της διασκέδασης.

Νέα καμπάνια με SMS στα κινητά 450.000 ανεμβολίαστων

Παράλληλα, από την 1η Νοεμβρίου ξεκινά νέα καμπάνια, βάσει της οποίας θα στέλνονται μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων μέχρι να νοσήσουν ή να εμβολιαστούν.

Κάθε μέρα οι ανεμβολίαστοι θα λαμβάνουν διαφορετικό sms, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, με τα προσωπικά δεδομένα να παραχωρούνται από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Σημειώνεται ότι μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν και οι άνω των 50 ετών για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.